Hoogdruk

Hoogdruktechniek: linosnede en houtsnede


Hoogdruk is een techniek waarbij de gedeeltes die niet af moeten drukken worden weggstoken met een guts of beitel. Daarna worden de verhoogde delen ingerold met inkt en afgedrukt. Deze techniek kan toegepast worden in linoleum en hout.


De oudst bekende houtsnede werd aan het einde van de 9de eeuw gemaakt in China; in Europa is de houtsnedetechniek in de 14e eeuw ontwikkeld en bereikte een hoogtepunt bij Albrecht Dürer en in Nederland door Lucas Van Leyden. Ook de Japanse prentkunst nam in de 14e eeuw een hoge vlucht en kreeg waarschijnlijk zijn hoogtepunt bij Hokusai, die wel een van de beroemdste kunstenaars is. Ook M.C. Escher maakte veel van zijn werk als houtsneden.


Houtsnedes maken is zwaar werk! Maar we hebben tegenwoordig (kurk)linoleum, een makkelijk te bewerken materiaal, bedoeld als vloerbedekking, dat zich prima laat bewerken met gutsjes.   Het is een grafische techniek die snel resultaat geeft.


De meeste mensen kennen het van de creatieve lessen op school maar er kunnen ook heel ingewikkelde meerkleurendrukken mee worden gemaakt. Picasso gebruikte deze techniek om een centje bij te verdienen met het in opdracht drukken van theateraffiches!